Ponymaatjes instuif en lessen

Het is de hoogste tijd dat kinderen kennis kunnen maken met een nieuwe manier van omgaan met paarden. Leer in de Ponymaatjes lessen alles wat je wil weten over paarden, hoe ze communiceren en hoe je ze kunt verzorgen.

Instuif

Eén keer in de maand (muv winterstop december, januari en februari en augustus) wordt op zondagmiddag de Ponymaatjes instuif georganiseerd.

Kinderen kunnen tijdens deze workshop kennismaken met de pony’s, de verzorging en een stukje rijden ervaren. Kijk op de homepage bij activiteitenkalender wanneer de volgende instuif is of volg ons op Facebook en kijk bij de evenementen!

Inschrijven is niet nodig.

  • Instuif per kind € 5,00, korting met stadspas.

Ponymaatjes start

Vanaf 7 jaar kunnen kinderen deelnemen aan de lessen. Iedereen begint als ponymaatje.

Door het unieke concept gericht op diervriendelijke rijstijl en door het inzetten van vakkundige instructeurs kunnen wij kinderen een stevige basis geven in deze mooie sport. De ponymaatjes lessen duren 1,5 uur.

Kinderen leren basisvaardigheden en krijgen basiskennis mee over de pony’s. Ze maken kennis met paarden en paardrijden. Ze leren over de behoeften en het gedrag van paarden. Niet het rijden, maar de kennis over paarden en het plezier staat voorop! Er is natuurlijk ruimte voor knuffelen, poetsen, vlechtjes maken en wat verder nog bij de verzorging komt kijken. De kinderen gaan actief met de pony’s aan de slag door het doen van verschillende oefeningen: wandelen aan de hand, behendigheid, gymnastiek, het komt allemaal aan bod. 

Het is niet nodig om speciaal rijkleding-  en laarzen te kopen. Een lange (jogging) broek en regenlaarzen volstaan ook. 

Kinderen met een fysieke of verstandelijke beperking of speciale behoeften kunnen ook deelnemen aan de lessen. In overleg met ouders/verzorgers wordt gekeken welke aanpassingen nodig zijn om de les toegankelijk te maken voor het kind. 

Afhankelijk van leeftijd, ervaring en geleerde vaardigheden stroom je door naar de gevorderde ponymaatjes les.

Gemiste lessen kunnen niet worden ingehaald en deze les gaat in de vakanties gewoon door behalve in de zomervakantie. In de maand augustus worden geen kosten berekend.

Ponymaatjes gevorderd vanaf 7 jaar

Beheers je alle vaardigheden van de ponymaatjes start en ben je 7 jaar? Dan ga je naar de gevorderde ponymaatjes op zaterdagmiddag. Bij de gevorderde ponymaatjes wordt er wekelijks een rij-activiteit zoals voltige of een parcours op de pony gecombineerd met een horsemanschip activiteit zoals vrijheidsdressuur, parcours, horse agility en/of ponymassage. De begeleiding bestaat uit 2 instructeurs zodat er voldoende aandacht is voor alle kinderen. Er wordt toegewerkt naar het rijden. de kinderen mogen af en toe zelfstandig rijden en leren op- en afzadelen. 

Deze groep krijgt les op zaterdagmiddag en duurt 1,5 uur. Afhankelijk van ervaring en geleerde vaardigheden stroom je door naar de rijlessen!

Gemiste lessen kunnen niet worden ingehaald en deze les gaat in de vakanties gewoon door behalve in de zomervakantie. In de maand augustus worden geen kosten berekend.

Rijlessen brons start

Je bent nu volleerd ponymaatje en toe aan meer uitdaging! In de rijlessen BRONS START deel je een pony met een ander kind. Om de week (ongeveer) rijden de kinderen en gaan ze grondwerk of voltige doen. Er is in de lessen veel aandacht voor grondwerk en balans bij het rijden zodat kinderen vertrouwen krijgen op de paardenrug en met veel plezier kunnen leren rijden.

Er zijn op verschillende dagen brons startlessen, plaatsing op dagen is afhankelijk van beschikbare plekken. In de brons start les doen maximaal 8 kinderen mee met maximaal 4 pony’s. Op deze manier leren kinderen nog zowel op de pony als naast de pony veel van elkaar. 

Afhankelijk van ervaring en geleerde vaardigheden kunnen kinderen doorstromen naar hogere niveaus grondwerk – en / of rijlessen.

Rijlessen gaan altijd door behalve in de zomervakantie. Gemiste lessen kunnen niet worden ingehaald. 

De kosten voor ponymaatjes zijn per maand € 41,50

Met stadspas voor 10 lessen € 10,00.

De kosten voor rijlessen brons start zijn per maand € 64,95

Kinderen met stadspas of recht op Jeugdfonds sport komen in aanmerking voor kortingen. 

Vanaf rijles brons start is het lesgeld is gebaseerd op 46 lessen per jaar, verdeeld over 12 maanden. De lessen gaan altijd door behalve in de zomervakantie (vandaar de 46 weken). Lessen die vallen op feestdagen en door ons worden geannuleerd mogen altijd worden ingehaald. Hiervoor worden inhaalmomenten georganiseerd. 

Voor ponymaatjes wordt In de maand augustus geen kosten berekend. 

We hanteren een maand opzegtermijn per de 1e van de volgende maand.

Lesovereenkomst en ruiterpaspoort

De Boerderij op IJburg is aangesloten bij de Manege- en Ruiterbond. Bij de lesovereenkomst die wordt getekend voor de lessen hoort een ruiterpaspoort (vanaf bronslessen) waarin oa de wedstrijdpunten in worden bijgehouden. Daarnaast wordt vanuit de Manege en Ruiterbond het tijdschrift Manegeruiter verspreid. Iedere deelnemer aan de rijlessen is verplicht om een lesovereenkomst af te sluiten. Jaarlijks wordt er een bijdrage van € 18,00 per jaar gerekend voor het paspoort en tijdschrift, € 10,00 voor iemand met stadspas.

De Manege- en Ruiterbond zegt er dit over:

Met het ruiterpaspoort kom je als ruiter in het bezit van een document dat wordt verstrekt door een manege die aan alle veiligheidseisen voldoet. Deze ruiters weten dat bij de maneges van de Manege & Ruiter Bond onder deskundige begeleiding onder andere lessen, opleidingen, cursussen, buitenritten en wedstrijden georganiseerd worden. In het Manege ruiterpaspoort kan de totale ruitercarrière worden bijgehouden. De resultaten worden aangetekend en afgestempeld in het ruiterpaspoort. Daarnaast is aan het Manege ruiterpaspoort een ongevallenverzekering verbonden. Ook ontvang je vanuit de Manege en Ruiterbond het tijdschrift Manegeruiter 4 x per jaar.

Wil je meer informatie? We horen het graag. Mail naar pony@boerderijopijburg.nl.