Dierenwelzijn is enorm belangrijk voor de Boerderij op IJburg. Met de oprichting van de Boerderij hebben we een alternatief willen opzetten voor de gemiddelde manege en kinderboerderij. Bij de Boerderij op IJburg staan de behoeften van de dieren en hun welzijn centraal.
Alle dieren op de Boerderij leven in groepen en hebben de mogelijkheid om in een ruim opgezet verblijf zowel binnen dan wel overdekt of buiten te verblijven. Alle dieren op de Boerderij zijn kuddedieren en leven in groepsverband. De groep biedt het dier veiligheid, bescherming en rust om te eten en te slapen. Een dier alleen is een makkelijke prooi en daarom is het zeer stressvol voor een dier om alleen te worden gehouden. Sociale contacten met soortgenoten zijn essentieel voor al onze dieren.
Naast de Boerderij dieren hebben ook de paarden de behoefte om in een groep te kunnen leven. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat paarden die apart in een box staan een gelijke mate van stress ervaren als een persoon die bijna een burn-out krijgt. Naast social contact is beweging erg belangrijk voor paarden. Paarden lopen rond de18 uur per dag op zoek naar vers gras. Paarden die in boxen worden gehouden, kunnen zich niet voldoende bewegen en hebben weinig tot geen mogelijkheid om sociaal gedrag te vertonen. Deze beperkingen kunnen afwijkend, stereotiep, gedrag tot gevolg hebben wat wederom de gezondheid van het paard negatief beïnvloed. Ook hebben paarden, die in box en stalling gehouden worden, de behoefte om veel te gaan bewegen als zij bereden worden, bijvoorbeeld tijdens een rijles. Daarnaast heeft het lange stilstaan in een box vaak een stijve rug en andere gezondheidsproblemen zoals stalbenen bij het paard tot gevolg. Op grond van deze redenen en met het oog op de natuurlijke behoeften en de gezondheid van de pony’s, heeft Boerderij op IJburg ervoor gekozen om haar pony’s in een groep te houden in een paddock waarin ze vrij kunnen bewegen en kunnen schuilen als het nodig is. In de paddock zijn verschillende water- en voederpunten, een ligpaddock van zand, bestrating en schuilplekken.
Dierenwelzijn en paardrijden
Helaas staat de paardenhouderij bekend om vreemde en achterhaalde praktijken als het aankomt op dierenwelzijn. Niet alleen in de manier waarop de paarden zijn gehuisvest op de Boerderij proberen wij hier een alternatief in aan te raken, ook de manier waarop de lessen zijn opgezet en worden ingevuld zijn anders dan op andere maneges.
Alle paarden worden bitloos bereden op de Boerderij. Daarnaast is het gebruik van hulpteugels en sporen verboden. De paarden worden getraind op basis van beloning, waaronder clickertraining. Ook hebben de paarden geen ijzers onder de hoeven. Bij paarden die ijzerloos staan kan het hoefmechanisme optimaal functioneren, de doorbloeding is beter waardoor de hoeven ook sneller groeien. Ook hebben paarden zonder ijzers een betere en sterkere hoornlaag.
Training van de ruiters
De kinderen en volwassenen die bij de Boerderij op IJburg komen om te leren paardrijden, leren ook volgens positieve trainingsmethoden rijden en de dieren met respect te behandelen. De basis is hiervoor de filosofie “natural horsemanship” waarbij wij met verschillende paardvriendelijke trainingssystemen werken. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van balans en evenwicht, zodat de ruiter het paard zo min mogelijk in de weg zit. Omdat voor ons een paard meer is dan alleen iets om op te rijden, leren alle ruiters ook voor de dieren te zorgen en helpen zij mee aan de dagelijkse verzorging zoals het voeren en het schoonhouden van de paddock. Hierdoor ontstaat er een breed begrip van de behoeften van paarden.
Bitloos rijden: waarom?
Paarden hebben een vrij kleine mond en een bit is in verhouding vrij groot. Daardoor kan het op de tong en op het gehemelte drukken wat pijn bij het paard veroorzaakt. Ook treedt, afhankelijk van het soort bit, een meer of minder grote hefboomwerking op als de teugels aangetrokken worden. Onervaren ruiters trekken vaak onbewust hard aan de teugels waardoor het paard veel pijn ervaart. Een bit werk gemiddeld met een kracht van 2 tot 6 kg tijdens het rijden in op de mond van het paard. Ook zitten er veel zenuwen in dit gedeelte van het lichaam waardoor het bijzonder gevoelig is voor pijn. Met het oog op het paardenwelzijn en respect voor de dieren heeft Boerderij op IJburg ervoor gekozen om haar paarden bitloos te rijden. Een bitloos hoofdstel werkt vooral in op de neus van het paard die minder gevoelig is dan de mond. Onervaren ruiters kunnen daardoor vrijwel geen ernstige pijn bij het paard veroorzaken. Hierdoor ervaart het paard minder stress en dit is wederom positief voor de gezondheid van het paard.