Pony’s

Het begon allemaal met de vraag van de Dierenbescherming om een aantal Shetlanders op te vangen. Deze dieren zochten een plek waar ze liefdevol opgevangen werden en konden wennen aan mensen. In juli 2014 was het zover, we konden twee kleine Shetjes ophalen, Twinkle en Blitz. Wat waren ze klein, met haar dat in plukken aan hun lijfjes hing, en bang! Om de kinderen van IJburg kennis te laten maken met het gedrag van pony’s en de paardensport wilden we de cursus Ponymaatjes starten. Met de twee lieve pony’s, Pebbles en Nanette, zijn we in augustus 2014 gestart met Ponymaatjes. Ook Twinkle en Blitz zijn nu helemaal fit en doen mee en leuk dat ze het vinden! Nanette is teruggegaan naar haar eigenaren, want ze werd erg gemist.

In maart 2015 heeft de Boerderij een metamorfose ondergaan, ‘de uitbreiding’, dat betekende plek voor nieuwe pony’s. En in september 2017 zijn we verhuisd naar de Overdiemerweg. Inmiddels is de Boerderij gegroeid naar een zorg- en kinderboerderij met een eigen ponyclub! Hieronder stellen we alle pony’s even voor!

 Met veel dank aan Rio van rvdphotography voor de mooie foto’s!

Aletta (18-04-2006) is een hele lieve shetlander merrie. Ze hinnikt zachtjes en vriendelijk naar je als je de paddock in komt. Vroeger was Aletta een fokmerrie, ze heeft Dolly fijn gesteund toen Danah werd geboren. Aletta kan heel netjes rijden en is onwijs goed in grondwerk. Aletta is vernoemd naar Aletta Jacobs, een Nederlandse arts en feminist.

Anwar (29-03-2019) is  net als Danah geboren op de Boerderij, zijn moeder is Jinja. Toen Anwar geboren werd was hij helemaal zwart, maar later zal hij mooi wit worden, net als zijn mama. Hij is al goed onderweg, tegenwoordig is hij mooi grijs! Zijn naam betekent ‘Het licht’ in het Arabisch.

Binkie (01-01-2011) is een leuke Haflinger kruising. Een Haflinger is een Oostenrijks ras, ze zijn heel erg sterk. Binkie doet mee met de rijlessen en kan heel erg goed voltige lopen. We weten niet wanneer Binkie jarig is, daarom vieren we het samen met een hoop andere ponys op 1 januari!

Blitz (14-05-2013) is een zwarte mini Shetlander. Samen met zijn beste vriend Twinkle is hij door de dierenpolitie gered uit een vervelende situatie. Dat zou je nu niet meer zeggen, Blitz is een super lieve, nieuwsgierige blije pony. Als er eindelijk een kindje op hem past is hij heel blij dat hij ook weer eens mag rijden, maar Blitz kan ook heel netjes parcours lopen, grondwerken en blijft goed stilstaan als kinderen hem poetsen of zelfs versieren!

Bo (04-05-2006) is een hele lieve merrie. Ze is een Welsh pony, dat is een Engels ras. Ze is blij en een tikkeltje eigenwijs. Bo wordt heel erg blij van aandacht. Ze kan heel goed voor het karretje lopen,  kan netjes rijden en doet graag mee aan de ponymaatjes lessen.

Danah (18-06-2022) is net als Anwar geboren op de Boerderij. Dolly, haar moeder woonde nog niet zo lang op de Boerderij en wat een grote verrassing, ze bleek drachtig te zijn. Danah is een Marokkaanse meisjesnaam met de betekenis ‘waardevolle parel’. In het Deens betekend het ook ‘geschenk’ en ‘wijs’.

Dolly (01-01-2008) is een hele lieve en brave pony en heeft een bijzondere, zeldzame maar vooral prachtige kleur, ze is‘silverdapple gray’. Ze is in juni 2022 (onverwachts!) bevallen van omze lieve Danah. Zij was voor ons een cadeautje, blijkbaar hadden we Dolly drachtig gekocht. Dolly is vernoemd naar Dolly Parton, een Amerikaanse zangeres die heel veel voor goede doelen doet.

Gijs (01-01-2014) is een grote ruin. Hij is leider van de kudde en dat doet hij heel goed! Hij komt meteen kijken als er iets is tussen pony’s en zorgt dat het dan weer rustig wordt. Hij wordt nog getraind in grondwerk en rijden en leert steeds meer.

Jinja (19-06-2016) is een Connemara merrie, en de moeder van Anwar. Ze is nu helemaal wit, maar was als veulen zwart, net als hij! Jinja en Anwar zijn van Zita Pels en doen niet mee in de lessen van de boerderij.

Johnny (01-05-2004) is een van de bijzonderste dieren van de Boerderij! Johnny is geen pony, maar ook geen ezel. Hij is een muildier. Dat betekent dat hij een kruising is tussen een ezel en een pony. Hij is zo eigenwijs als een ezel en tegelijkertijd zo lief en knuffelig als een pony.

Matilda (01-01-2014) is hele mooie merrie met kleine schattige oortjes. Met het halen uit de paddock of grondwerken kan zij wat eigenwijs zijn (heel leerzaam!) maar met rijden doet ze altijd erg haar best! Matilda is vernoemd naar het boek van Roald Dahl.

Nala (16-06-2009) is een hele lieve merrie. Nala gaat altijd óf heel snel, of heel langzaam, maar er zit weinig tussen in! Ze kan heel goed stilstaan om gepoetst en versierd te worden en heel veel kinderen hebben op haar leren rijden. Nala is vernoemd naar Nala van de Lion King.

Nova (01-05-2007) is een grote schimmel merrie en komt helemaal uit Spanje. Ze heeft daar al van alles meegemaakt, maar kan op de Boerderij fijn zichzelf zijn! Ze is goed in grondwerken, kan heel mooi helpen met coachen en is een super lief rijpaard. Nova betekent in het Latijns “nieuw”.

Maud (01-03-2012) is een Konik pony, ze is in het wild opgegroeid in een Nederlands natuurgebied. Maud is een hele sociale merrie, die meteen veel vriendschappen sloot toen ze op de boerderij kwam wonen! Dat heeft ze geleerd in de kudde waarin ze is opgegroeid. Ze moest nog veel leren toen ze hier kwam maar is inmiddels een echte Boerderij pony!

Olaf (18-07-2007) is samen met Zohra uit Ierland gekomen. Olaf lijkt wit maar heeft stiekem allemaal vlekken, dat kun je goed zien als hij nat is, en bij zijn neus en ogen. Hij kan goed springen, grondwerken, voltigeren en rijden, echt een alleskunner! Olaf is een hele lieve pony, daarom hebben we hem ook vernoemd naar Olaf van de film Frozen.

Pascal (01-01-2000) is de oudste pony van onze kudde. Het is een wijze maar ook eigenwijze pony, een echte Shetlander! Hij houdt onwijs van eten en wilt dan ook niet gestoord worden als hij lekker eet. Pascal kan heel netjes rijden maar doet het graag wel wat rustiger aan. Dat mag ook op zo een mooie leeftijd!

Pebbles (16-06-2006) is een hele grappige merrie. Ze heeft prachtige zwart-witte vlekken en is heel erg lief. Pebbles is best groot, maar toch een halve Shetlander. We hebben Pebbles gekocht voor de boerderij van iemand die haar al had sinds dat ze drie maanden oud was. Ze kan een heleboel: rijden, mennen, grondwerk, mooi springen, circuskunstjes en zelfs zwemmen met een ruiter op haar rug!

Tinkerbell (25-05-2010) is een NRPS merrie van de hengst Le Matsjo. Zita Pels kent Tink sinds haar geboorte en ze vond haar zo grappig dat ze haar heeft gekocht! Ze is dol op knuffelen (echt dol!), poetsen. Omdat Maaike, Loeka en Abby zo fan waren van Tinkerbell hebben zij haar overgenomen van Zita Pels. Tinkerbell word dus niet meer gebruikt voor de activiteiten van de Boerderij, maar woont nog wel hier!

Twinkle (24-05-2013) is net als Blitz gered door de Dierenbescherming. Ze zijn samen naar de boerderij gekomen en ze zijn bijna even oud. Toen Twinkle net op de Boerderij was, was hij nog een stuk banger dan Blitz en zag hij er nog slechter uit. Inmiddels ziet Twinkle er geweldig uit en is hij dankzij alle aandacht die hij krijgt helemaal niet meer bang, maar heel blij. Hij kan goed grondwerken en mooi springen, maar is te klein om op te kunnen rijden.

Zohra (08-06-2011) is samen met Olaf uit Ierland gekomen. Als je goed naar Zohra kijkt zie je dat ze iets anders is als de ander pony’s, ze heeft namelijk twee blauwe ogen en een snor! Zohra houdt er van om gepoetst te worden en vind het leuk om met de kinderen mee te lopen door een parcours. Ze kan ook heel fijn rijden en goed voltigeren. Zohra is vernoemd naar Zohra Bensalem, een Algerijnse sportvrouw.

~ EREGALERIJ ~

Willem was een hele veelzijdige pony. De al wat gevorderde ruitertjes deden hem echt een plezier als ze met hem sprongen, lekker galopperen of heerlijk op buitenrit gaan. Willem kon heel erg goed springen en hij had er veel plezier in. Willem kon een beetje eigenwijs zijn, vooral naar de wat jongere ruitertjes, maar dat maakte hem juist zo leuk! Willem heeft nog 1,5 jaar van zijn pensioen genoten op de Boerderij voordat we afscheid van hem namen. We gaan hem heel erg missen!

Pim

Pim is in maart 2016 naar de Boerderij gekomen. Pim was van een heel speciaal ras: hij was een Scottish Highland pony. Dit ras komt bijna niet voor in Nederland. Pim was heel vrolijk en speels en super lief met rijden. Hij kon wel eens heel eigenwijs zijn en vond het heel erg leuk om alles in zijn mond te stoppen: van bontkragen tot kruiwagens! Pim wordt nog steeds heel erg gemist.

Maya was de grootste en braafste merrie. Maya was een hele grote knuffelbeer waar ontzettend veel kinderen op hebben leren rijden. Maya was al wat ouder toen ze bij ons kwam en haar laatste jaar heeft ze als 1e merrie aan de zijde van Gijs zich koninklijk vermaakt.

Fay

Fay was misschien wel de liefste pony van de Boerderij. Ze was een Connemara merrie afkomstig uit Ierland. Fay was heel erg lief met alles, ze was dol op poetsen en op wandelen. Fay kwam binnen als een gesloten, beetje angstige pony en bloeide op tot een blije, open leerpony, die heel veel kinderen de basis heeft geleerd van het paardrijden. We missen haar warme geruststellende blik. Ze heeft in vele harten een speciaal plekje!

Hummel

Hummel was al een oude dame toen ze bij ons kwam, maar dat zag je niet aan haar uiterlijk of gedrag. Ze kon af en toe best pittig zijn. Als je eenmaal haar vertrouwen had, ging ze voor je door het vuur en ze was daarom favoriet van vele vaste medewerkers van de boerderij. We missen haar enorm.