BOERDERIJ MOET WIJKEN VOOR TENNISHAL

persbericht 25 juni 2015

OVERDEKT TENNISSEN BELANGRFoto Boerderij op IJburgIJKER DAN NATUUR, DIEREN EN KINDEREN

Ondanks de expliciete toezegging van het stadsdeel dat er een eerlijke procedure zou komen voor de definitieve invulling van kavel 70 op Rieteiland Oost blijkt dit een wassen neus. Zonder ooit met de Boerderij op IJburg om de tafel te hebben gezeten of te kijken naar draagvlak, maatschappelijke relevantie en meerwaarde voor de wijk heeft wethouder Van der Burg besloten dat er een overdekt tenniscomplex komt, zo bleek uit een gesprek dat de Boerderij afgelopen week had met de wethouder. De 3000 handtekeningen ten spijt wordt het voortbestaan van de Boerderij op IJburg ernstig bedreigd.

Het bewonersinitiatief Boerderij op IJburg heeft het afgelopen jaar bewezen een succesvol initiatief te zijn. Niet alleen kan de Boerderij haar eigen broek ophouden, ook hebben honderden kinderen de Boerderij weten te vinden. Wat ooit begon met een eenvoudige schuur is uitgegroeid tot een dynamische plek waar natuur, dieren en bewoners samen komen. Waar wekelijks kinderen met en zonder beperking en volwassenen genieten van de Ponymaatjes lessen, rijlessen, IJburger Ranger activiteiten, de moestuin, en de Thee op zondag. Een plek waar je vies mag worden en lekker buiten kunt spelen. Waar vele vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten. Maar in juni 2016 valt het doek voor de Boerderij en zal deze prachtige groene plek aan het water veranderen in een stenen complex van 15 meter hoog met parkeerplaatsen.

De toezegging van de Gemeente om een alternatieve plek te vinden voor de Boerderij in IJburg klinkt mooi maar zal nog een hele uitdaging worden. Voorzitter Robert Borghuis  laat weten: ‘Op kavel 70 zit een manegebestemming waar we aan voldoen maar aan alle andere locaties waarover gepraat wordt zitten nog heel wat haken en ogen. De vrees bestaat bij het bestuur dat de locatiestudie een zoethouder is en dat straks blijkt dat de andere locaties niet geschikt zijn. Dan staat de Boerderij met lege handen.’

Het bestuur gaat zich nu beraden op de toekomst. ‘We hopen dat buurtbewoners aan de politiek laten merken dat het proces wat zich hier heeft afgespeeld niet acceptabel is en dat bewoners een stem verdienen in de ontwikkeling van de kavel. Als Boerderij zullen we er alles aan doen om ons voortbestaan te waarborgen en laten we ons niet met een kluitje het riet insturen’.

 

Film over de open dag bij Boerderij op IJburg: https://www.youtube.com/watch?v=aeWVCdQ8eHc. Film van IJburgTV over het behoud van de Boerderij: http://ijburgtv.nl/nieuws/article/8122607/boerderij-op-ijburg-moet-blijven/. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Zita Pels via pony@boerderijopijburg.nl of info@boerderijopijburg.nl of 06-28263645.