De nieuwe Boerderij: help je mee?

Pony’s

Het begon allemaal met de vraag van de Dierenbescherming om een aantal Shetlanders op te vangen. Deze dieren zochten een plek waar ze liefdevol opgevangen werden en konden wennen aan mensen. In juli 2014 was het zover, we konden twee kleine Shetjes ophalen, Twinkle en Blitz. Wat waren ze klein, met haar dat in plukken aan hun lijfjes hing, en bang! Om de kinderen van IJburg kennis te laten maken met het gedrag van pony’s en de paardensport wilden we de cursus Ponymaatjes starten. Met de twee lieve pony’s, Pebbles en Nanette, zijn we in augustus 2014 gestart met Ponymaatjes. Ook Twinkle en Blitz zijn nu helemaal fit en doen mee en leuk dat ze het vinden! Nanette is teruggegaan naar haar eigenaren, want ze werd erg gemist.

In maart 2015 heeft de Boerderij een metamorfose ondergaan, ‘de uitbreiding’, dat betekende plek voor nieuwe pony’s. Inmiddels is de Boerderij gegroeid naar een zorgboerderij met een eigen ponyclub. Hieronder stellen we alle pony’s even voor!

BinkieBinkie is een jonge Haflinger kruising. Een Haflinger is een Oostenrijks ras, ze zijn heel erg sterk. Binkie doet mee met de rijlessen en kan heel erg goed voltige lopen.

 

 

 

 

 

BlitzBlitz is een zwarte Shetlander. Hij is een ruin, dat betekent dat hij is gecastreerd. Blitz heeft al veel meegemaakt zoals je hier boven kan lezen. Nu mag hij bij de Boerderij groot groeien en kan hij alle gemiste knuffels inhalen!

 

 

BoBo is een merrie. Ze is een Welsh pony, dat is een Engels ras. Ze is blij en een tikkeltje eigenwijs. Bo wordt heel erg blij van aandacht. Ze kan heel goed voor het karretje lopen, ze kan rijden en doet mee aan de lessen Ponymaatjes.

 

 

 

 


Chester is het paard van Marija, hij is ook het enige paard op de boerderij. Chester is een kruising tussen een Paint horse en een Barock Pinto. Omdat hij van Marija zelf is wordt Chester niet gebruikt in de lessen, maar hij houd er wel van om gepoetst te worden! Chester word nog ingereden en zal in 2018 met Marija Endurance wedstrijden gaan doen.

 

FayFay is misschien wel de liefste pony van de Boerderij. Ze is een Connemara merrie afkomstig uit Ierland. Fay is heel erg lief met alles, ze is dol op poetsen en op wandelen. Fay doet mee aan de rijlessen en aan Horse Boy

 

 

 

 

HummelHummel is al een oude dame, maar dat zie je niet aan haar uiterlijk of gedrag. Ze kan ook af en toe best een beetje pittig zijn, dus een juf of beheerder helpt mee met opzadelen.

 

 

 

 

JinjaJinja is een Connemara merrie, hetzelfde ras als Fay. Ze is nu helemaal wit, maar was als veulen zwart. Zita kent Jinja al heel erg lang en rijdt dressuur met Jinja. Jinja kan geweldig goed meehelpen bij het rijden voor kinderen met een handicap. Samen met Zita kunnen de kinderen dan bij Jinja in het zadel zitten.

 

 

 

JohnnyJohnny is een van de bijzonderste dieren van de Boerderij! Johnny is geen pony, maar ook geen ezel. Hij is een muildier. Dat betekent dat hij een kruising is tussen een ezel en een pony. Hij is zo eigenwijs als ezel en tegelijk zo lief en knuffelig als een pony.

 

 

Olaf is samen met Zohra uit Ierland gekomen en staat nog niet zo lang op de boerderij. Olaf is een hele lieve pony, daarom hebben we hem ook vernoemd naar Olaf van de film Frozen. Net als Willem kan Olaf ook erg goed springen.
 

 

 

PascalPascal is een kleintje, een Shetlander, maar hij heeft een heel groot hart! Pascal is lief tegen alle kinderen, is dol op hapjes gras en kan heel keurig rijden. Pascal is een al wat oudere heer en hij kan dan ook heel wijs kijken.

 

 

PebblesPebbles is een merrie. Ze heeft prachtige zwart-witte vlekken en is heel erg lief. Pebbles is best groot, maar toch een halve Shetlander. We hebben Pebbles gekocht voor de boerderij van iemand die haar al had sinds dat ze drie maanden oud was. Ze kan een heleboel: rijden, mennen en zelfs zwemmen met een ruiter op haar rug!

 

PimPim is in maart 2016 naar de Boerderij gekomen. Pim is van een heel speciaal ras: hij is een Scottish Highland pony. Dit ras komt bijna niet voor in Nederland. Pim is heel vrolijk en speels en is super lief met rijden. Hij kan wel eens heel eigenwijs zijn en vindt het heel erg leuk om alles in zijn mond te stoppen: van bontkragen tot kruiwagens!

 

TinkerbellTinkerbell is een jonge NRPS merrie van de hengst Le Matsjo. Ze is geboren op 25 mei 2010. Zita kent Tink sinds haar geboorte en ze vond haar zo grappig dat ze haar heeft gekocht! Ze is dol op knuffelen (echt dol!), poetsen en parcoursjes lopen. Omdat Maaike en Loeka zo fan waren van Tinkerbell hebben zij haar overgenomen van Zita. Tinkerbell word dus niet meer gebruikt voor de activiteiten van de Boerderij, maar woont nog wel hier!

 

 

TwinkleTwinkle is net als Blitz gered door de Dierenbescherming en is een hengst (jongetje). Ze zijn samen naar de boerderij gekomen en ze zijn even oud. Toen Twinkle net op de Boerderij was, was hij nog een stuk banger dan Blitz en zag hij er nog slechter uit. Inmiddels ziet Twinkle er geweldig uit en is hij dankzij alle aandacht een stuk minder bang.

 

WillemWillem is net als Binkie een kruising tussen een Haflinger en een Welsh. Grappig genoeg ziet Willem er alleen veel meer uit als een Welsh pony en Binkie als een Haflinger! Willem kan heel erg goed springen, hij kan ook circuskunstjes.

 

 

 

 


Zohra is samen met Olaf uit Ierland gekomen. Als je goed naar Zohra kijkt zie je dat ze iets anders is als de ander pony’s, ze heeft namelijk hele lange sokken (haar op haar benen) en twee blauwe ogen! Zohra houd er van om gepoetst te worden en vind het leuk om met de kinderen mee te lopen door een parcours.